Hoppa till sidans innehåll

Årets 2018


Årets Jolleseglare – William Karlsson, Stenungsunds SS

William har haft en fantastisk säsong. Han har etablerat sig stabilt i toppen bland Zoom 8 seglarna. Hans resultat under året är imponerande: 3:a på VM i Finland, 2:a på NM i Sverige, 4:a på JSM i Saltsjöbaden och två 1:a placeringar i Zoom 8 GP serien, vår och höst.

William gillar att träna och är dessutom med och lär barnen att segla i seglarskolan. William har en stark tränings vilja och gillar att ha god ordning på sin seglingsutrustning. Viktiga egenskaper hos en duktig seglare.

 

Årets Kölbåtsseglare: Team Johanna Bergqvist, GKSS

Team Johanna Bergqvist, GKSS, har under året befäst sin position som Sveriges nya Match Racing besättning. Med en hedrande placering i Lysekil Match Race och nu senast SM mästare i Match Racing.

 
Årets funktionär – Joel Berglund, GKSS/KKKK

Joel har under året varit en stor tillgång för såväl GKSS som Kullaviks KKK. Med stort engagemang har han varit med som funktionär vid i stort sett samtliga av GKSS regattor, och därmed bidragit stort till att klubben klarat säsongens mycket omfattande kappseglingsprogram.

Joels egen kappseglingsbakgrund gör att han har en stor organisatorisk bredd, och hanterar allt ifrån bojläggning och säkerhet till båtmekaniker vid matchracingtävlingar. Vi hoppas att Joels medverkan kan inspirera fler ungdomar att engagera sig som funktionär även vid mindre regattor.

 

Årets Eldsjäl – Karl Erik Hansson

Karl-Erik har under drygt 30 år, starkt bidragit till Stenungsunds Segelsällskaps omfattande tävlingsverksamhet. Han var med och startade lilla Tjörn Runt och även Liros Nordic Race.

Trots sina 72 år är han still going strong. Under 2018 har han varit seglingsledare för en cupsegling med 606 och ett Svenskt mästerskap i samma klass. Dessutom var han ansvarig för vårt VM i IOD som blev mycket lyckat.

 Årets Seglarkompis – Hanna Larsson, Stenungsunds SS

Hanna skapar trygghet i barngrupperna och i instruktörsgruppen. Hon hejar alltid glatt på alla och extra mycket på nya seglare så att de känner sig välkomna. Hanna är en hjälpsam och positiv medarbetare som ser alla och ger en hjälpande hand när så behövs.

 

 Årets arrangör – Stenungsunds SS

Stenungsunds Segelsällskap har utökat sin tävlingsportfölj enormt mycket dom senaste åren.

Tjörn Runt har blivit Tjörn Runt veckan, där tävlingar varvat med andra seglingsaktiviteter blivit ett mycket stort inslag i Stenungsund.

2018 arrangerades Tjörn Runt, Lilla Tjörn Runt, 606 SM, IoD VM, Klubbmästerskap, Stenungsön Runt Liros Nordic Race, Pater Noster Race, Internationella RC tävlingar och mycket mer.

STSS har tillsammans med Stenungsunds Kommun och CityCon återskapat festen i samband med Tjörn Runt. Festligheterna går numera under namnet, ”Kajkalaset”. Här finns något för alla, stora som små. Ett mycket uppskattat inslag är prova på seglingen i 2-kronor. Inget av detta hade varit möjligt, utan gruppen frivilliga funktionärer som gör en ovärderlig insats. 

 

Årets Breddklubb – SS Kaparen

SS Kaparen har under säsongen 2018 arbetat på bred front för att vända en nedåtgående trend i antal nya seglare, och när säsongen nu avslutas kan klubben fira att såväl ungdomsverksamheten som vuxenseglingen ökat dramatiskt.

Seglarskolan har genomgått viss förändring, och med inspiration från Saltsjöbadens Jolleskoj införde klubben Kapareskoj. Målsättningen var bland annat att få eleverna att uppleva större glädje av att vara på havet, oavsett individuell mognadsgrad, ålder eller funktionsvariation. För att möjliggöra detta har eleverna i Optimistkurserna bland mycket annat även kunnat välja att prova C55 eller Feva.

Under måttot ”Alla ska segla” har klubben arrangerat specialanpassade kurser för barn med särskilda behov. Dessa har genomförts i C55 och Accessjollar.

Sommaren 2018 tjejerna tog tjejerna över Kungsbackafjorden, och sedan Kaparen i våras startade en Facebook-grupp för tjejsegling i C55 har den nu växt till drygt 80 medlemmar. Under säsongen har ett 20-tal tjejer tränat organiserat minst en gång i veckan.

Inför säsongen har klubben arbetat aktivt med att öka intresset för att vara med i klubblaget vid Allsvenskan Segling, för att på så sätt behålla seglare i verksamheten. Detta ledde till fina resultat och att klubben kan se fram emot att delta i Sailing Champions League 2019.

Kappseglingsprogrammet 2018 har varit mycket omfattande med Gottskärsregattan, NM i OK-jolle, Laser GP och finalen av Allsvenskan Segling som höjdpunkter. Dessa event har också bidragit till att öka intresset hos nya medlemmar.

 

Årets Seglarskoleinstruktör – Elsa Berglund, STSS

Genom sitt engagemang har Elsa Berglund fått barnen att vilja lära sig segla och utvecklas. Hon är glad och positiv och ett givet stöd för seglarbarnen.

Elsa har jobbat 5 veckor i sommar på Stenungsunds Segelsällskaps seglarskola, främst med nybörjargrupper. Den femte veckan var för barn med speciella behov, Access gruppen.

Elsa har även jobbat med StSS seglarkurser både vår och hösttermin. På lilla Tjörn runt och klubbmästerskap var hon coach för de yngsta och oerfarna kappseglarna.

Uppdaterad: 11 NOV 2021 09:52 Skribent: Pia Salén
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info