Hoppa till sidans innehåll

Vindfattigt Lilla Tjörn Runt har gått i mål

19 AUG 2016 16:31
I år deltog 139 båtar i den 32:a upplagan av Lilla Tjörn Runt. Jollarna gav sig under förmiddagen ut på Hakejorden för att runda Stenungsön. Starten bjöd på en stark motström och svag byig vind genom hela seglingen.
  • Uppdaterad: 19 AUG 2016 22:15

För tredje gången i Lilla Tjörn Runts historia genomfördes seglingen motsols (norrut från segelklubben). Och för första gången var det även två seglare som gick i mål samtidigt och därmed vann gemensamt sin startgrupp.

- Det är roligt att se så många barn och ungdomar som kämpar på i den tuffa motströmmen och svaga vinden och inte ger upp trots de svåra förutsättningarna. Seglarna gör verkligen fantastiska prestationer, säger Anders Torén som är tävlingsledare för kappseglingen. Det är oerhört roligt att se all energi och glädje hos seglarna och åskådarna fick njuta av seglingen i solskenet, tillägger Anders.

Tio-i-topp optimist Lilla Tjörn Runt 2016:

1) Lukas Lindström RÖSS
2) Hampus Ljungberg LESS
3) Rasmus Lindström RÖSS
3) Carl Hörfelt LESS
5) Hampus Andersson LSSG
6) Erik Rahm LESS
7) Jennifer Öhrnell LESS
8) Malcolm Björsson LESS
9) Filip Fjelddahl LESS
10) Johan Bengtsson BKSS

Vinnare i de olika startgrupperna:

RS Feva
SWE 3832 Oscar Andersson & Ragnar Alfredsson (StSS)

Zoom8
SWE 233 Ebba Berntsson (StSS)

RS Tera
SWE 5 Tage Barne (LJSS)

ACCESS SWE2662 Tim Andersson Access MED medhjälpare (StSS)

Optimist Blå (2006-)
SWE 4544 Erik Bengtsson (BKSS)

Optimist Grön (2005)
SWE 4213 Hampus Andersson (LSSG)

Optimist Gul (2004)
SWE 4681 Lukas Lindström (RÖSS)

Optimist Röd (2003)
SWE 4542 Jennifer Öhrnell (LESS)

Optimist Svart (2001-02)
SWE 4684 Rasmus Lindström (RÖSS)
SWE 4622 Carl Hörfelt (LESS)

Bästa lag kom från StSS, Stenungsunds Segelsällskap som representerades av Oscar Andersson, Ragnar Alfredsson, William Karlsson och Ludvig Meldgaard.

Lilla Tjörn Runt är unikt genom att det är en distanssegling för ungdomar. Jollarna seglar kring Stenungsön, en sträcka på 5 distansminuter. Det tar vanligtvis en till två timmar för de snabbaste att ta sig runt beroende på vind. De första båtarna gick i mål strax före klockan 13.30 och prisutdelningen hölls vid 16:30.

Bildtext: Starten i årets upplaga av Lilla Tjörn Runt bjöd på en stark motström och svag byig vind.
Foto: Elisabeths Stensby

För mer information:Se www.stss.se 

För pressbilder:http://goo.gl/K60VOQ

Kontakt:
Karin Åkerman
tele 0709-839106
This is a mailto link

2016-08-13

På fredag är det dags för Lilla Tjörn Runt

Fredagen den 19 augusti seglas Lilla Tjörn Runt i klasserna optimist, Zoom 8, RS Tera, RS Feva och Access-jolle. Tävlingen seglas inte på en klassisk kryss-läns bana utan kring en ö, Stenungsön.

Seglingens längd är fem distansminuter och det tar cirka en till två timmar för de snabbaste. I år det 32:a upplagan av tävlingen.

- Vi kan glädja oss åt att regattan år efter år drar till sig många barn som seglar sin första kappsegling vilket verkligen visar vilken breddsegling det är, säger tävlingsledaren Anders Torén.

Starten går utanför Stenungsunds Segelsällskaps klubbhus och seglas medsols eller motsols runt Stenungsön beroende på vindriktning. Starterna sker var 10:e minut.

Lilla Tjörn Runt lockar både seglarskoleelever och meriterade jolleseglare. Två av de fem VM seglarna i optimist, Rasmus Lindström (Rörvik) och Carl Hörfelt (Lerum) är redan anmälda och flera NM-seglare kommer att vara på plats. Dessutom är hemmaseglarna Oscar Andersson och Ragnar Alfredsson som vunnit både SM-guld och VM-brons för juniorer i klassen RS Feva segervissa inför fredagens seglingar.

Men det är inte alltid meriten som avgör vem som blir totalvinnare. Och det är en stor bedrift att vinna bland dem som seglare i den egna startgruppen. Alla seglar mot varandra och det finns även en lagtävlan där bästa klubblag koras.

För att seglarna skall känna sig trygga, krävs ett stort antal säkerhetsbåtar. StSS har flera säkerhetsbåtar men även deltagande klubbarna bidrar, det gör att vi kan hålla en hög säkerhet.

Segla med Johnie Berntsson

Alla som startat i Lilla Tjörn Runt har chansen att få träffa och segla med Johnie Berntsson. Stenungsunds Segelsällskap lottar ut tolv platser för att segla en tur med Edin Progressiva ut i Hakefjorden. Vinnarna kommer att offentliggöras i samband med målgången av Lilla Tjörn Runt.

Efter seglingen genomförs prisutdelningen utanför Stenungsunds Segelsällskaps klubbhus.

För mer information:
www.stss.se
facebook.com/stenungsundssegelsallskap
facebook.com/lillatjornrunt
facebook.com/tjornrunt

På vår webbplats och i sociala medier hittar du mer information. Lilla Tjörn Runt på webben lever länge, ända tills nästa år.

För pressbilder:http://goo.gl/K60VOQ

Kontakt:
Karin Åkerman
tele 0709-839106
This is a mailto link

Bildtext: Fullt med jollar, både på vattnet och på land, under Lilla Tjörn Runt.
Fotograf: Åke Fredriksson

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info