Hoppa till sidans innehåll

Parasegling på Liros Cup 2021

15 JAN 2021 12:03
Under 2021 vill Västkustens Seglarförbund, VKSF, att fler seglare ska få möjlighet att segla jollecupen, Liros Cup. En ny klass eller tävlingsform ska göra att även paraseglare känner sig välkomna att tävla.
 • Uppdaterad: 15 JAN 2021 12:03

Alla klubbar som vill är välkomna att ta emot paraseglare på sina tävlingar och anmäla sitt intresse till Karin Knigge. VKSF kommer att börja med att kontakta de klubbar som i dagsläget bedriver parasegling (även de som inte är med i Liros Cup i nuläget). Målet är att ha 3 tävlingar i vårcupen och 3 tävlingar i sommar- och höstcupen.

Klasser och tävlingsformat

Liksom all segling kan parasegling bedrivas på många sätt och alla klubbar har lite olika förutsättningar. I stället för att bestämma ett fast format så kommer nedan några exempel på upplägg så att klubben kan göra det bästa utefter sina förutsättningar.

I detta fall rekommenderas att ha tillhandahållna båtar samt att anpassa tiden på vattnet efter seglarnas behov. Här följer några exempel på klasser som kan passa i Liros Cup:

 1. En ren paraklass i båt som till exempel Hansajolle (Accessjolle), 2. 4 mR eller andra passande klubbåtar.
 2. Inklusionklass i tex C55 eller annan passande båt som finns på klubben. Här seglar man i mixade besättningar med och utan funktionsnedsättning. Minst 1 seglare i besättningen ska ha en funktionsnedsättning
 3. Öppen och inklusion-/para klass där alla kan deltag i samma race men man separerar resultatlistorna. (Här kan även en optimistseglare som vill segla med en kompis köra Hansa jolle och ett ungdomsteam som saknar egen båt kan köra C55 även om tävlingen för dessa seglare inte ingår i cupen).

När det gäller format så titta på klubbens möjligheter samt ha en dialog med de seglare som kommer. Här följer några exempel på format:

 1. Sprintrace. Fördelarna med sprintrace är att det inte behövs så många båtar, racen blir korta så man orkar koncentrera sig, man kan komma in och äta och gå på toaletten. Nackdelar kan vara att det blir några byten antingen på vattnet eller vid brygga beroende på seglarnas behov och det blir en annan resultathantering
 2. Korta fleetrace eventuellt indelat i grupper A och B osv. om inte det finns båtar till alla. Racen seglas på egen bana eller på samma bana som andra klasser. Fördelarna är att det inte behövs så många båtar då en grupp är på land, racen blir korta så man orkar koncentrera sig, man kan komma in och äta och gå på toaletten samt att resultaten blir mer lik en vanlig serie. Nackdelarna är båtbytena
 3. Fleetrace på samma bana och ev. samma start som någon av de andra klasserna. Fördelar är att det blir ännu mer inkluderat, det behövs färre banor och enklare resultathantering. Nackdelar är eventuellt längre tid på vattnet och längre race i fall det är en utmaning för seglaren

Vem är paraseglare

I idrotten är man paraidrottare om man har:

 • En rörelsenedsättning
 • Synnedsättning
 • Intellektuell funktionsnedsättning

Personer med till exempel neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism, hörselnedsättning eller tillfälliga skador tillhör inte paraidrottare. Men självklart är även dessa personer välkomna och även de kan behöva visst stöd.

Idrottare med hörselnedsättning har ett eget idrottsförbund eftersom kommunikationen är så annorlunda.

Till en början tänker vi inte att det ska göras någon klassificering som ger intyg på att seglaren har en funktionsnedsättning för att delta i paraklassen utan alla är välkomna om man känner att det är den klassen som passar bäst.

Efterhand ser vi över tävlingssystemen och klassificering efter seglarnas och klubbarnas förutsättningar och behov.

Anmäl klubbens intresse

Vill din klubb ha en paraklass på Liros Cup för jollar så hör av dig till Karin Knigge, This is a mailto link, mobil 0738670982.

Tips till arrangören

Att arrangera en tävling för seglare med olika behov

Allmänt

Att arrangera segling för paraseglare behöver inte vara så krångligt men det finns några saker som kan vara bra att tänka på som arrangör.

 • Den viktigaste är; finns det hjärterum så finns det stjärterum. De flesta seglare eller dess föräldrar kan berätta om det behövs göras några anpassningar så var lyhörd och gör det tillsammans med seglarna/föräldrarna
 • Ha tydliga bilder på klubbområdet och dess faciliteter och båtar på hemsidan. Då kan seglarna själva se om de klarar sig själva eller behöver ha assistans
 • Var tydlig med vilken assistans klubben kan erbjuda och inte

Tävlingen

När en tävling riktar sig till tävlande med funktionsnedsättning bör arrangören anpassa format och villkor för dessa. På andra tävlingar där det kan finnas tävlande med funktionsnedsättning bör arrangören göra rimliga anpassningar för att underlätta för tävlande med funktionsnedsättning. Ha en dialog med deltagarna.

En tävling för tävlande med funktionsnedsättning kan genomföras som öppen klass, para-klass eller inklusion-klass. Öppen klass avser både herrar och damer med eller utan funktionsnedsättning. Inklusion-klass innebär kappseglingar där besättningen i en båt består av tävlande både med och utan funktionsnedsättning. Para-klass avser endast tävlande med funktionsnedsättning. I para-klass kan en klassificering och uppdelning göras av de tävlande men detta sker i uppstartsläget inte i Liros Cup.

De anpassningar som är bra att göra som arrangör vid tävlingar för tävlande med funktionsnedsättning är att:

 • Förbereda tävlingsplatsen så att nödvändiga anläggningar är tillgängliga för personer med olika förekommande former av funktionsnedsättning
 • Vid behov tillhandahålla assistans för riggning, sjösättning, utsegling, upptagning och likande
 • Anpassa tider mellan aktiviteter på land och start av kappseglingarna så att alla tävlande hinner med
 • Begränsa den sammanhängande tiden på vattnet till 4 timmar
 • Anpassa säkerheten för de tävlande till de olika behov och förutsättningar de tävlande har
 • Möjliggöra för aktivt stöd till tävlande med särskilda behov under kappsegling, varvid KSR 41 ändras på lämpligt sätt

Kontakta Karin Knigge för andra åtgärder samt råd och rekommendationer vid tävlingar för tävlande med funktionsnedsättning.

Foto: Sara Forsman

 

Skribent: Pia Salén
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info