Hoppa till sidans innehåll

OS - Sommarens stora seglingsfest!

08 JUL 2021 09:04
I slutet av juli avgörs de olympiska seglingarna i Tokyo 2020. Och det officiella namnet på spelen är fortfarande Tokyo 2020 även om de arrangeras 2021
  • Uppdaterad: 08 JUL 2021 09:04

Segling har en lång olympisk historia. Vid Pariskongressen 1894 beslutades att segling skulle finnas med på programmet redan i Aten 1896. Tävlingarna blev dock aldrig av på grund av dåligt väder. Men i Paris 1900 genomfördes kappseglingarna och bortsett från Saint Louis 1904 så har sporten varit med på programmet i samtliga olympiska sommarspel.

Sverige är en av de klassiska seglarnationerna och har vunnit 35 olympiska medaljer i segling. Ser man till de mest framgångsrika nationerna så har USA flest OS-medaljer inom segling med 60, Storbritannien har 58 och Sverige delar tredjeplatsen med Frankrike på 35 medaljer.

OS-seglingarna kommer att avgöras på Enoshima som är en liten ö, cirka fyra km i omkrets, belägen i Sagami Bay cirka 50 km sydväst från centrala Tokyo. Ön är förbunden med det japanska fastlandet via en 389 meter lång bro. Enoshima stod som värd för de olympiska seglingarna redan 1964 och arrangerade för-OS i segling i augusti 2019.

Under senare år har Enoshima arrangerat för-OS, världscupseglingar och ett par världsmästerskap. Och flera svenskar trivs i Enoshima.

Vid för-OS i augusti 2019 vann Jesper Stålheim guld i Laser och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström seglade hem ett silver i 470. Några veckor innan hade Anton och Fredrik vunnit ett VM-brons just i Enoshima.

För Jesper Stålheim har den lilla ön blivit något av en favoritplats.
– Guldet på för-OS får jag nog se som min största seger i karriären. Det var så otroligt skönt att sätta samman en hel regatta på det sättet, säger Jesper som tillbringade närmare sju veckor i Enoshima under 2019 för att träna och för att segla både VM och för-OS.
– Jag trivs verkligen jättebra i Enoshima. Det är en väldigt bra arena. Toppenbra till och med. Bra klubb och bra stad, säger han och fortsätter:
– Det är kul seglingsförhållanden med stora vågor. När det blir riktigt tekniskt är erfarenhet bra att ha. Jag trivs i vågor och det brukar premiera oss som varit
med länge.

Här nedan kan ni ladda ner OS foldern med mer information om landslaget, aktuella tider mm.

Ladda ner OS Foldern

Skribent: Pia Salén
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info