Hoppa till sidans innehåll

Nu sjösätts ”Optimist för havet”

13 JUN 2018 12:00
Om 30 år kan det finnas mer plast än fisk i haven – om inget görs. Tre tunga, sjönära aktörer har därför gått ihop för att under tre år rikta strålkastarljuset mot nedskräpningen av haven och visa hur vi alla kan bli en del av problemets lösning.
 • Uppdaterad: 13 JUN 2018 12:05

Foto: Håll Sverige Rent

Svenska Seglarförbundet, Håll Sverige Rent och Sjöräddningssällskapet har sjösatt ett projekt som ska pågå till år 2020 och som ska synliggöra problemet med marint skräp, öka kunskapen om det, samt få människor att ändra både konsumtionsmönster och beteende. Det vill säga välja bort onödiga engångsförpackningar och återvinna sitt skräp istället för att slänga det vind för våg.

– En take away-förpackning används under väldigt kort tid. Men om den hamnar i havet kan den bli kvar där i hundratals år. För havens framtid måste vi se till att plast återvinns istället för att hamna i naturen, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Projektet kallas Optimist för havet och det är precis vad det handlar om – både bokstavligt och bildligt. Även om läget för världshaven är allvarligt är problemet långt ifrån olösbart. Det finns goda skäl att vara optimist. Så långt det bildliga. Rent bokstavligt ska projektet resultera i riktiga optimistjollar, som ska byggas av återvunnet skräp, som i sin tur ska sprida budskapet om minskad nedskräpning och friskare hav vidare.

Läs mer

Svara på Optimist för havet - enkäten

Syftet med Optimist för havet är bland annat att sprida kunskap om marin nedskräpning och väcka engagemang. Därför är det är viktigt för oss att veta vad allmänheten vet om marin nedskräpning redan nu. Kan du hjälpa oss?

Enkät

Thomas Hansson-Mild projektleder Optimist för havet

Det blir en passionerad seglare med stor erfarenhet av projektledning och varumärken som ska leda miljöprojektet Optimist för havet de närmaste tre åren.

Thomas Hansson-Mild har fått uppdraget att projektleda det nya treåriga miljöprojektet Optimist för havet. Projektet drivs av Svenska Seglarförbundet, Håll Sverige Rent och Svenska Sjöräddningssällskapet tillsammans, med syfte att sprida kunskap om det stora problemet med marin nedskräpning.

Läs mer

 

2018-05-31

Plastskräp i havet blir optimistjollar i unikt projekt

Nu ska plastskräp som samlas in bli till nya fina optimistjollar. Jollarna ska sedan användas för att sprida kunskap om det stora problemet med plastskräp i haven och samtidigt visa att skräpet faktiskt är en resurs.

– Vi vill dels berätta om det stora miljöproblemet med all plast i havet. Men vi vill också visa att plasten faktiskt är en resurs som går att återvinna och som inte borde hamna utanför återvinningssystemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven. I Sverige är Bohuskusten särskild drabbad av marin nedskräpning. Där spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land varje timme, och mycket av skräpet består av olika plastföremål.

Plastflaskor, påsar och annat plastskräp som samlas in av frivilliga ska återvinnas och gjutas om till optimistjollar. Syftet är att sprida kunskap om det stora problemet med marin nedskräpning. Dessutom visar projektet att mycket av den plast som i havet är ett skadligt skräp egentligen är en användbar resurs på land. Projektet är döpt till Optimist för havet, och drivs av Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet tillsammans.

Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra av sina miljöräddningssläp till att även fungera för att samla in plast från havet.

– Det är ett bra sätt för oss att utnyttja våra resurser och hjälpa till. Våra frivilliga och medlemmar har en stark relation till havet och vi vill vara med och få fler att få upp ögonen för vilket problem plasten i havet är, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet.

Förutom att samla in plastskräp kommer projektet även att åka runt i Sverige och informera och utbilda barn och unga i seglarklubbar och skolor. Starten för satsningen sker under Volvo Ocean Race i Göteborg och fortsätta på en rad andra platser under sommaren.

–Genom Optimist för havet vi vill skapa framtidstro om att flödet av plastskräp till havet kan minska och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att helt enkelt inte skräpa ner. Tillsammans med våra 100 000 medlemmar och 340 klubbar kan vi verkligen göra skillnad. Vill vi ta vårt ansvar för miljön och för vår idrottsarena – våra hav och sjöar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

Projektet löper under tre år och finansieras av Svenska Postkodlotteriet tack vare Svenska Postkodlotteriets kunder.

För frågor, kontakta gärna:

Håll Sverige Rent: Johanna Ragnartz, vd, 076-941 01 89, This is a mailto link. Sharon Emanuel, projektledare, 0707-23 72 51, This is a mailto link.
Svenska Seglarförbundet: Marie Björling Duell, Förbundsdirektör/sportchef, 08-459 09 98.This is a mailto link
Sjöräddningssällskapet: Jessica Nauckhoff, projektledare, 031-761 40 84, This is a mailto link

FAKTA:

Optimist för havet kommer att medverka vid följande event 2018:

 • Volvo Ocean Race, Göteborg
 • ÅF Offshore Race, Stockholm
 • GKSS Match Cup, Marstrand
 • Lysekil Womens Match, Lysekil
 • Allsvenskan, Örnsköldsvik
 • Junior-SM, Saltsjöbaden, Stockholm
 • Allsvenskan – final, Gottskär, Kungsbacka
 • Sail for the goals, Stockholm

Fem vanliga skräp längs kusten

 • Cigarettfimpar
 • Plastpåsar
 • Godis- och glasspapper av plast
 • Knivar, gafflar och sugrör av plast
 • Förlorade och övergivna fiskredskap, så kallade spökgarn

Svenska Seglarförbundet info

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Vi är 2 100 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i alla väder, under årets alla dagar. Vi arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info