Hoppa till sidans innehåll

Besök på ett träbåtsvarv

16 JUL 2020 22:59
Vid besöket på Lilla Kålviks Båtbyggeri på Orust nära Mollösund, kom jag i kontakt med Christina och Jonny Andersson som driver varvet. Dessa två, mor och son driver en av de få kvarvarande träbåtsvarven i Sverige.
  • Skapad: 16 JUL 2020 22:59

Undertecknad har beundrat deras byggen på båtmässan i Göteborg de senaste åren. Närmare bekantskap fick jag med Christina och Jonny som mätman, då de kontaktade mig för att mäta in en Drake som stod på varvet.

Första besöket på varvet gjordes tidigt i våras för att mäta bl.a. rigg och de nylevererade seglen. Senare, i samband med sjösättningen vägdes båten och resterande delar på riggen mättes.

Vid detta tillfälle hade jag möjlighet att beundra en Andunge som höll på att färdigställas. Christina avslöjade lite hur hon gör för att få fram det fina resultatet på lackarbetena och hur man basar virket för att erhålla de olika kurviaturerna på bl.a sargar till sittbrunnen.

Jonny berättade att de har beställningar på fem nya båtar bl.a ytterligare en Andunge. I och med dessa beställningar, så är varvet fulltecknat fram till slutet på 2022. Dessutom tillkommer reparationer och vinterförvaringarna varje år.

Christina har lärt sig yrket från sin far och morfar. Jonny är utbildad på Orust Båtbyggarskola i Henån och har det i sina gener precis som sin mor.  Nu hoppas man på att även nästa generation kan ta vid på varvet.

- Tommy Andersson, VKSF -

 

Skribent: Tommy Andersson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info