Hoppa till sidans innehåll

Besök Optimist för havet i sommar!

24 JUN 2019 16:18
Så mycket roligt och spännande har hänt under det första året av vårt hållbarhetsprojekt Optimist för havet som vi driver med vännerna på Håll Sverige Rent och Sjöräddningssällskapet.
  • Uppdaterad: 24 JUN 2019 16:18

Besök Optimist för havet i sommar!

Så mycket roligt och spännande har hänt under det första året av vårt hållbarhetsprojekt Optimist för havet som vi driver med vännerna på Håll Sverige Rent och Sjöräddningssällskapet. Vi har bland annat byggt klart fem optimistjollar, lanserat en utbildning om marin nedskräpning, samlat in mer plast längs Sveriges kuster och fått båtbranschens miljöpris - något vi är mycket stolta över.

Nu på fredag 28 augusti drar vi igång vår andra sommarturné vid starten av ÅF Offshore Race på Skeppsholmen i Stockholm. Kom och prata plast i havet med oss, få tips vad ni kan göra i klubben och ta en titt på "Plastimisten", Optimisten som byggts med återvunnen plast från havet. Turnéplanen hittar du nedan.

Från och med den 15 juni finns också en av våra jollar på Röhsska museet i Göteborg under utställningen Ocean Plastics.

Behöver klubben hjälp att komma igång med hållbarhetsarbetet kan ni beställa Optimist för havets aktivitetsbox i vår webbshop. Här finns tips, idéer och material för att skapa intresse och sprida kunskap i klubben om frågan kring plaster i haven. Har ni frågor eller vill ha besök av Optimist för havet? Kontakta Thomas Hansson-Mild projektledare för Optimist för havet på This is a mailto link.

Avslutningsvis stort tack till alla er som är med i Postkodlotteriet och som gör Optimist för havet möjligt #postkodeffekten.

Vi ses i sommar!

   

Start för sommarturnén

I sommar är det åter dags för projektet Optimist för havet att ge sig ut på turné. Vid starten av ÅF Offshore Race finns vår fina monter och våra "Plastimister" som också kommer att kunna provseglas.

Läs mer

   

Beställ Optimist för havets aktivitetsbox

Vill klubben jobba mer aktivt med frågan om marin nedskräpning kan ni få hjälp och stöd av Optimist för havets aktivitetsbox. Här finns kunskap, tips och verktyg för att öka medvetenheten hos medlemmarna om marint skräp.

Läs mer

   

Klubb som tar kliv för miljön och för fler medlemmar

Lerbergets Segelsällskap tog för några år sedan ett beslut att börja jobba aktivt med miljöfrågorna. Akrylatbensin, skrovskyddsdukar till följebåtar och en elribb ger positiva effekter för miljön men lockar också fler till seglingen.

Läs mer

   

Optimist för havet på Röhsska Museet

Optimist för havet är med i utställningen Ocean Plastics på Röhsska Muset i Göteborg 15 juni - 15 januari med optimisten byggd med plastskräp. Med utställningen Ocean Plastics visar Röhsska museet olika designprojekt där formgivning ses som en del av lösningen, snarare än problemet.

Läs mer

   

Beställ utbildningsmaterialet Optimist för havet

Optimist för havets utbildningsmaterial/ ledarhandledning om plaster i havet passar bra i seglarskolan eller i träningsgruppen och kan beställas i Svenska Seglarförbundets webbshop. Beställer du Aktivitetsboxen ingår ett ex av ledarhandledningen.

Läs mer

   

Fakta om plaster i havet

Plast har med sina enastående egenskaper på många sätt bidragit till ett bättre liv för många människor och är idag en självklar del av vår vardag. Men den har också orsakat stora problem för vår miljö. Haven är fulla med plastskräp – och tillförseln bara ökar. Här hittar du fakta om plast i haven

Läs mer

   

Gilla Optimist för havet

Gilla Optimist för havet på Facebook och få uppdateringar om vår turné och vad som händer i sommar.

Gilla Optimist för havet

   

Miljöpris till Optimist för havet

Projektet ”Optimist för havet” tog emot branschorganisationen Sweboats miljöpris på 25 000 kronor på öppningsdagen av båtmässan Allt för sjön i Stockholm.

Läs mer

   

Första jollen av plastskräp döpt till Plastimist

Optimist för havets första egna jolle byggd av platsskräp från havet är nu döpt - till Plastimist. Dopet skedde på Båtmässan i Göteborg under mässans Miljödag där projektet också presenterades.

Läs mer

Skribent: Pia Salén
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info