Hoppa till sidans innehåll

Nyheter SRS regeln 2017

05 FEB 2017 16:36
I SRS regeln 2017 har det kommit fler ändringar än tidigare år. Ändringarna berör de flesta båtar.
  • Uppdaterad: 02 MAR 2017 13:17

A. Begreppet undanvinds segel som vi har betecknat tidigare heter nu FLYGANDE SEGEL. I detta begreppet avses nu spinnaker – genaker och code segel.

B.Fallhöjden ISP kommer att införas 2018.   ISP måttet är höjden från ( spinnaker ) fallet till båtens Sheer line. Mättal påverkas inte i år. Men ta kontakt med Er mätman  i år så hjälper han att ta fram detta mått.

C. En utombordsmotor som ingår i båtens vikt,,skall om det inte annat är angivet i mätbrevet skall då finnas på sitt fäste under kappseglingen.

D. Bedömningsfaktorerna för ” flygande segel ” är ändrat. Detta är för en korrektare bedömning av effekten på höjd / bredden samt spinnaker bommens längd. Även effekten av segel med en halvbredd mellan 65 % till 75 %  av underliks längden ses över . Nytt för i år är också om det finns lattor i det flygande seglet.

E. Justering av faktorerna av djupgående och kölvikt har reviderats. En ny kölkonfigration har tillkommit, Fenköl med låg tyngdpunkt. Det är en köl där bredden eller kordan ökar nedåt. Men ej har en bulb

F.Det är också tillåtet att göra två ändringar i mätbrevet per år utöver förnyelsen ( tidigare  endast en gång )

G. Bedömning för båtar med rörlig barlast d.v.s  trapetser – vattenbarlast - svängköl ( kanting keel ) är helt ny. Detta för att få en mer rättvisande mättal                                                                                         

H. Entyps  ( Klass ) båtar har fått ett högre deplacement,då dessa i sina klassregler ej har med vikten av segel o ankare m.m.

I.  Den stora nyheten till sist. Det är att SRS tal 1.000  motsvarar tidigare 1.220. Denna ändring har gjorts för att lägga SRS talet i ” mitten ” på de båtar som kappseglar idag. Tidigare Lys / SRS tal baserades på att båten i medelvind skulle segla med en fart av 4.5 knop, nu är det 5,5 knop i samma förhållanden.

Tabellerna för jaktstart  är justerade för de nya SRS – talen

Med dessa ändringar i SRS regeln och beräkningsmodeller hoppas vi att kan ta ytterligare steg mot en bättre SRS regel och rättvisande mättal.

Väl mött på kappseglingarna under 2017.

Tommy Andersson

VKSF Kölbåtskommite.

Foto: Peter Gustavsson

Skribent: Pia Salén
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info