Hoppa till sidans innehåll

Nästan hundra 505-jollar seglar EM i Varberg

23 JUL 2015 22:52
505 är en internationell kappseglingsklass och en av de häftigaste seglingsjollarna, med farter på över 20 knop på undanvind. I början av augusti samlas dessa snabbseglare för NM och SM i Träslövsläge 1-2 aug och därefter EM i Varberg 3-8 aug.
  • Uppdaterad: 23 JUL 2015 23:07

97 båtar är anmälda till EM och halva antalet till NoM/SM. Båtarna kommer från 11 olika länder och det är också toppseglare från Australien, USA och Sydafrika på plats.

Tyskar, danskar och engelsmän är de främsta konkurrenterna om EM-titeln, men de gästande båtarna från USA och Australien tillhör absoluta världseliten och kan ta hem mästerskapen. I de nordiska/svenska mästerskapen är det i huvudsak favoriter från samma länder. De bästa svenska chanserna har stockholmsbesättningen Ebbe Rosén/Olle Wenrup som är regerande svenska mästare.

I augusti 2015 är svenska västkusten i fokus för världens 505-seglare 

505-klassen i Sverige har lyckats få hit Europamästerskapen 2015. Eftersom VM seglades redan i skiftet mars-april i Sydafrika, så är EM, den 3-8 augusti i Varberg sommarens höjdpunkt för Fiveseglarna i Europa och världen. För att göra det extra lockande att komma till Sverige ligger Nordiska och Svenska mästerskapen precis innan, under helgen 1-2 augusti – i Träslövsläge, alldeles söder om Varberg. Vi har marknadsfört detta som en seglarvecka i Sverige med två stora Fivetävlingar.

46 besättningar är anmälda till Nordiska och Svenska mästerskapen och 97 besättningar till EM – i båda fallen kommer de från 11 olika nationer. Det kommer besättningar både från USA, Sydafrika och Australien också, så intresset för tävlingarna är verkligen världsomspännande. EM seglas endast de år då VM seglas utanför Europa, vilket brukar vara vartannat år. Förra EM-et seglades 2013, i Medemblick i Nederländerna. 

EM tjuvstartar med ett Tune Up Race på kvällen den 4:e augusti. Själva EM-seglingarna börjar onsdag 5 augusti och genomförs på vattnen strax utanför Getterön i Varberg. Seglingarna leds av HP Hylander, Varbergs SS. HP och Varbergs SS har stor erfarenhet av att leda stora tävlingar och det VM för Starbåtar som Varbergs SS genomförde 2009 räknas som ett av de bästa någonsin. Lördag 8 augusti seglas de sista delseglingarna och sedan är det stor prisutdelning. 

Båtarna seglar kryss-länsbanor och varje segling tar ca en timma. Seglingarna kommer att kunna följas via GPS-tracking på datorer, surfplattor och i mobiler. Länk: http://www.tractrac.com/index.php?page=eventpage&id=585

Man kan se en del av seglingarna från land med kikare, men för att få riktigt god överblick får man ta sig ut med båt. På för och eftermiddagarna finns båtarna samlade på land på Getterön och det blir en härlig internationell atmosfär i båtparken.

EM-flottans största nation är Tyskland med 31 anmälda båtar, Sverige är näst störst med 21 båtar. Därefter följer England och Frankrike med 10 var samt Danmark och Finland med 6 var. Det är många mycket duktiga besättningar i startlistan och 9 av dem har vunnit antingen EM eller VM i 505 eller både och.

Tyskland, Danmark, England, USA och Australien gör upp om titeln?

Mest meriterad och en av favoriterna är Wolfgang Hunger/Julien Klein från Tyskland (GER 9071). Wolfgang Hunger var en tjuvstart från en olympisk medalj i 470, och har fem VM-titlar i 505, men bara en EM-titel. De kommer att få en hård match av landsmännen Mieke Schoemäker/Holger Jess (GER 9152) som är världens främsta mixade besättning. Schoemäker/Jess vann EM 2011, var trea 2013 och har i år vunnit tre stora internationella 505-tävlingar, nu senast Kieler Woche, före just Hunger/Kleiner. De danska bröderna Jörgen och Jacob Bojsen-Möller (DEN 9121) har Olympiskt guld i FD bland meriterna och fyra EM-titlar i 505, senast 2013. I år var de trea på Kieler Woche, men hade vunnit klart om alla seglingar räknats. De är oerhört jämna och rutinerade och kommer säkert att vara med och slåss om EM-titeln.

Från England kommer alltid vasse Ian Pinell med gasten Alex Davies (GBR 9136). Pinell har vunnit både VM och EM och var tvåa på VM i år. En EM-titel till England är klart möjligt och skulle förstås sitta bra inför nästa års VM som seglas i Weymouth, i England. Tävlingens nyaste båt (USA 9153) seglas av Howie Hamlin/Rob Woelfel. Dessa två världsmästare är oerhört skickliga och kan mycket väl vinna. Howie Hamlin har förutom en VM-seger även 9 andraplatser och fyra tredjeplatser på 505-VM samt bl.a. EM-titel i 18-fotare, en klass som han också tävlar i. Från Australien kommer två riktigt snabba besättningar som säkert kommer att vara med i tätstriden. Fjolårets VM-tvåor Peter Nicholas/Luke Payne (AUS 1111) är unga och hungriga och har visat att i hårdvind är de mycket svårslagna. Årets VM-fyra Michael Quirk (AUS 9134) seglade VM med Luke Payne, men seglar nu med Nathan Quirk. De vann Franska mästerskapen för några veckor sedan och har definitivt kapacitet att vinna EM.

Andra som kan utmana är bl.a. dubbla danska världsmästaren Jan Saugman som seglar med Jakob Karbo (DEN 9118). De är mycket snabba i lätta vindar, men har inte riktigt fått till hårdvindsfarten i sin nya båt. Tyskarna Morten Bogacki/Lars Dehne (GER 9112), var tvåa på EM 2013 och de är en av flera tyska besättningar som kan vara med och slåss om titeln. Från Frankrike kommer Philippe Boite/Florian Corbel, (FRA 9075), en duktig besättning som i sina bästa stunder kan vara med i toppstriden, vilket även den rutinerade tyska tjejbesättningen Nicola Birkner/Angela Stenger(GER 9043) kan. En spännande outsider är nya tjejbesättningen Leonie Meyers/Kathrine Adlkofer (GER 9149). Meyers är bland de 10 bästa i världen i OS-klassen 49-er FX och Adlkofer är flerfaldig världsmästare och OS-deltagare i 470.

De svenska chanserna

De bästa svenska chanserna har regerande svenska mästarna Ebbe Rosén/Olle Wenrup (SWE 8926). De hade sin storhetstid på 1990-talet och var då bl.a. 2:a och 3:a på VM, och är fortfarande bland topp 20 i världen. Får de till det, är en plats i topp 10 inom räckhåll. Tom och Toni Hastenpflug (SWE 8912) gjorde en del riktigt bra seglingar på Kieler Woche i år och kan också utmana strax under absoluta toppen. Marcus Haas/Johan Calvert (SWE 8848) är en nygammal besättning som kan överraska positivt. Likaså blir Galen Mack/Wille Johannisson (SWE 8586) spännande att följa i deras nya båt. Båda dessa besättningar har tidigare visat att de har kapacitet. 

Kalle Nilsson är dubbel europamästare - 1981 och 1983. Nu seglar han med Joakim Petersson och det finns mycket kunskap i båten (SWE 8655), men de seglar för lite för att ha med toppstriden att göra. Ytterligare en svensk båt har enormt mycket 505-kunskap - PA Hallberg är dubbel världsmästare i 505 (1989 och 1991), som gast åt Krister Bergström. Nu är han rorsman i SWE 8581 och gastas av Frank Bach som också hört till topp 5 i världen, tillsammans med Kalle Nilsson. Även här är det för lite segling som gör att de nog inte kan blanda sig i toppstriden.

Vad är 505?

505, eller Five som den ofta kallas, är en tvåmansjolle där gasten står i trapets, dvs. hänger i en lina från masten till en krok som sitter på ett bälte i maghöjd på gasten. Det är en av de snabbaste jollarna som finns och den planar på kryssen från ca 5 m/s. I vindar över 10 m/s kan den göra mer än 20 knop på undanvind. Det är en stor internationell kappseglingsklass och det finns drygt 9 150 båtar i ca 25 länder, i sex världsdelar.

505 konstruerades för 60 år sedan, och var då långt före sin tid. Skrovets unika form är densamma, men tack vara klassregelns utformning har Fiven utvecklats över tid och hållit sig i framkant av den tekniska utvecklingen med rigg, segel, centerbord, roder och tekniska lösningar. ”505 – forever young!” är en slogan som klassförbundet använder. 

505 är ingen Olympisk klass och har aldrig varit – dess popularitet beror på att båten är så rolig att segla. Det är mycket hög nivå på toppen – många OS-satsande seglare och även OS-medaljörer seglar eller har seglat 505. 505 attraherar emellertid både eliten och seglingsentusiasterna i många länder.

161 båtar från 15 nationer och fem världsdelar deltog på 2014 års VM i Kiel. Det är en bredd som få klasser kan visa. Den åldersmässiga spridningen är ca 16 – 75 år och antalet kvinnor i klassen ökar – 26 mixade besättningar och några rena tjejbesättningar deltog på VM. Fiven seglas i ca 15 länder i Europa. 

Five-0-Five i siffror:

Tvåmansjolle med en person i trapets.
Längd:5,05 m
Bredd: 1,88 m
Djup: ca.1,65 m (med nedfällt centerbord)
Storsegel: 12,3 m2
Fock:  4,9 m2
Spinnaker: 26 m2 (maximalt)
Min. vikt:127,4 kg (fullt seglingsklar)
Maxfart: över 20 knop
Konstruktör: John Westell, 1954
Antal båtar: Nummer 9150 passeras våren 2015, ca 2500 av dessa seglas
Varje år byggs ca.20 - 40 nya båtar
Antal aktiva svenska båtar 2014: drygt 60 (på 505-förbundets kontaktlista), drygt 30 kappseglande båtar

KONTAKTPERSONER:
HP Hylander, Varbergs SS, Tävlingsledare för både EM och Nordisk/Svensk mästerskap. Mobil:  0709-46 66 65, e-mail: This is a mailto link

Kenne Andersson, Träslövsläge BS, ansvarig för Nordiskt/Svenskt mästerskap. Mobil: 0709-349 559

Seglingarna på NoM/SM genomförs 1-2 augusti från Träslövsläge småbåtshamn medan EM-seglingarna har sin bas på Getterön. På kvällen den 4:e genomförs ett Tune Up Race inför EM och själva EM genomförs 5-8 augusti med flera seglingar per dag. På lördagen avslutas EM med stor prisutdelning.

 

Skribent: Pia Salén
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info