Hoppa till sidans innehåll

Bohus Racet 2020

01 JUL 2020 18:39
Årets tävling blev en långdragen historia, för de 120 startande båtarna. Väderprognoserna hade förutsagt att det skulle bli svaga vindar och detta besannades.
  • Skapad: 01 JUL 2020 18:39

Vid starten inne på Byfjorden i Uddevalla på fredagen var det mycket svag vind. De första två sjömilen ut till Uddevallbron tog  för de första startgrupperna nästan två timmar. Sedan kom vinden ner mot Ljungskile och de stora båtarna passerade Stillingsön klockan cirka 17, då hade man seglat 10 sjömil.

Under Tjörnbroarna hade flertalet passerat vid 19–20 tiden och den första delen på Hakefjorden stod det en del vind ner i höjd med Wallhamn. Därefter blev det ytterst svag vind igen och flera som hade otur fick ankra, då de mötte motströmmen vid Åstol.  Efter detta kom en svag vind vid 4-tiden på morgonen och båtarna kunde röra sig framåt och passera Hätteberget.

På morgonen beslöt seglingsledningen att korta av banan och endast gå upp till Fjällbacka och runda Valön, i stället gå till rundningen norr om Koster

På den sista delen ner till Smögen stod vinden på ca: 4-5 m/sek.och båtarna gjorde god fart ned till målet som de flesta nådde på lördag eftermiddag.

Totalsegrare blev en X-332 med Sten o Bo Bergqvist seglade på korr tid av 26.30 tim

Den snabbaste båten (Landmark 43) avverkade banan på totalt 23.51 tim

Trots den svaga vinden blev tävlingen  positiv för arrangören SS Viken Ägir i  Uddevalla.

Text: Tommy Andersson, VKSFs kölbåtsgrupp

Skribent: Tommy Andersson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info