Hoppa till sidans innehåll

Kappseglingar


I menyerna till vänster, hittar ni alla kappseglingar som arrangeras av våra klubbar på västkusten.

Här nedan finns en liten beskrivning av de olika formerna av kappsegling och de redskap man använder.

Former

Fleetracing - hela eller delar av fältet segling på bana som tar ca 15 min - 2 tim (ex. de flesta OS-klasserna, de flesta av våra SM avgörs på bana). De kortare varianten brukar kallas sprint om den  avgörs i tillhandahållna båtar.

Matchracing - endast två båtar på banan som gör upp om segern. (ex. Americas Cup, Match Cup Sweden, Lysekils Womens Match)

Havskappsegling - distanskappsegling på öppet vatten. Speciella säkerhetsregler krävs oftast. (ex. Volvo Ocean Race, ÅF Offshore Race)

REDSKAPET
De båtar man kappseglar med kan delas in i fyra huvudkategorier:

Entypssegling - vid entypsseglingseglar man båtar som styrs av relativt strikta regler men som kan ha olika tillverkare och tillåter viss utveckling av redskapet. Exempel på detta är optimistjolle.

Strikt entypssegling - I detta fallet seglar alla med likadant redskap. Laserklassen är ett exempel på denna form av båt. I stort sett alla matchracingtävlingar avgörs i dessa redskap.

Mätregel - När man designar en båtklass utifrån en given formel blir båtarna efter ett tag relativt lika varandra då varje given mätregel har en optimal skrovform i kombination med rigg. Exempel på båtklasser är ORC I och IRC.

Empirisk kappsegling - en form av handikappsegling där verktyget fått ett tal som multipliceras med seglad tid. På så sätt kan man få fram en resultatlista trots att man seglar i olika båttyper. I Sverige samlas alla båtar inom SRS, Svenskt Respit System. Läs mer om SRS här.

Uppdaterad: 30 JAN 2018 18:36 Skribent: Pia Salén
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704418360
E-post: This is a mailto link

Se all info