Hoppa till sidans innehåll

Nyheter SRS 2018


Endast ett fåtal revideringar har gjorts inför denna säsongen. till skillnad mot förra året. Men en del nyheter har tillkommit.

1. Crusingregeln har justerats något. Regeln är nu så att om en enskrovsbåt har en segelgarderob med ETT storsegel och ETT försegel på max 130 % av FB.,vilket förs på en rulle helt ovan däck samt MAX ett flygande försegel, och detta ger ett sänkt SRS – tal.

2. Alla segel utöver ETT storsegel och ETT försegel samt ETT flygande försegel, kommer att påverka respittalet.

3. Bedömningen av för flygande försegel har också justerats. Valet är också begränsat till vävd duk eller laminerad duk.

4. Det kommer inte att finnas ett speciellt ” shorthandbrev ” Utan det kommer att finnas möjlighet att välja ett alternativt segelkonfigration för mätbrevet.

5. Ett antal tabellbåtar har fått justerade mått i ” grundstandarden ” ( Detta genom att vi har mätt ett stort antal båttyper för SRS – mätbrev ). Bl.a. följande båttyper har reviderats: Accent-Dehler 29 – Elan 31 – Maxi Magic – Scanner 391/38 – Sveakryssare – Plyer / Plyer 31 m.fl.

6. En nyhet är också det som vi ” flaggade ” för förra året att ha med ISP – måttet ,då ni skall ta ut Ert SRS – mätbrev.

Ett tips, ta kontakt med Er mätman.

Foto: Peter Gustavsson

Nyheter SRS 2017

I SRS regeln 2017 har det kommit fler ändringar än tidigare år. Ändringarna berör de flesta båtar.

A. Begreppet undanvinds segel som vi har betecknat tidigare heter nu FLYGANDE SEGEL. I detta begreppet avses nu spinnaker – genaker och code segel.

B.Fallhöjden ISP kommer att införas 2018.   ISP måttet är höjden från ( spinnaker ) fallet till båtens Sheer line. Mättal påverkas inte i år. Men ta kontakt med Er mätman  i år så hjälper han att ta fram detta mått.

C. En utombordsmotor som ingår i båtens vikt,,skall om det inte annat är angivet i mätbrevet skall då finnas på sitt fäste under kappseglingen.

D. Bedömningsfaktorerna för ” flygande segel ” är ändrat. Detta är för en korrektare bedömning av effekten på höjd / bredden samt spinnaker bommens längd. Även effekten av segel med en halvbredd mellan 65 % till 75 %  av underliks längden ses över . Nytt för i år är också om det finns lattor i det flygande seglet.

E. Justering av faktorerna av djupgående och kölvikt har reviderats. En ny kölkonfigration har tillkommit, Fenköl med låg tyngdpunkt. Det är en köl där bredden eller kordan ökar nedåt. Men ej har en bulb

F.Det är också tillåtet att göra två ändringar i mätbrevet per år utöver förnyelsen ( tidigare endast en gång )

G. Bedömning för båtar med rörlig barlast d.v.s  trapetser – vattenbarlast - svängköl ( kanting keel ) är helt ny. Detta för att få en mer rättvisande mättal                                                                                         

H. Entyps  ( Klass ) båtar har fått ett högre deplacement,då dessa i sina klassregler ej har med vikten av segel o ankare m.m.

I.  Den stora nyheten till sist. Det är att SRS tal 1.000  motsvarar tidigare 1.220. Denna ändring har gjorts för att lägga SRS talet i ” mitten ” på de båtar som kappseglar idag. Tidigare Lys / SRS tal baserades på att båten i medelvind skulle segla med en fart av 4.5 knop, nu är det 5,5 knop i samma förhållanden.

Tabellerna för jaktstart  är justerade för de nya SRS – talen

Med dessa ändringar i SRS regeln och beräkningsmodeller hoppas vi att kan ta ytterligare steg mot en bättre SRS regel och rättvisande mättal.

Väl mött på kappseglingarna under 2017.

Tommy Andersson

VKSF Kölbåtskommite.

Uppdaterad: 05 APR 2018 13:01 Skribent: Pia Salén
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Västkustens Seglarförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317190750
E-post: This is a mailto link

Se all info